mandag 25. oktober 2010

Slektsgransking for nybegynnere

Har du tenkt at det hadde vært spennende å visst litt om fortida? Om barndommen til bestemor og bestefar, eller om hvordan dine egne foreldre hadde det når de var små?

Lever de, så snakk med dem før de blir for gamle, eller faller fra. Kanskje husker de ikke akkurat når det skjedde, men det kan jo ha skjedd noe annet det året - enten hjemme eller ute i verden.

Skriv ned så nøye som mulig. Dato og hvem som sa det. Finner du noe skriftelig, så referer til dette. Kanskje kan du få lov til å legge papiret på skanneren. Eller du kan fotografere dokumentet. Det er en litt snillere måte å ta vare på gamle papirer.

Når du vet litt mer om forfedrene, håper jeg du har klart å finne frem til en eller flere av dem som var født før 1900. Da var det nemlig en folketelling i Norge. Den 3.desember 2010 legges også folketellingen 1910 ut på Internett. Dette kan du finne i avskrift i Digitalarkivet. Det er en gratis tjeneste fra staten Norge!

Dersom du vil lese mer, og få flere tips og råd om hvordan du kan finne slekt, så er boken "Slektsgransking. Steg for steg med praktiske eksempler" kommet ut på Aschehoug Forlag i høst. Den får du kjøpt på www.genit.no.

Omtale av boken:
- Slekt1.com
- Aschehoug Forlag

Litt flere tips:
- Ukebladet Familien nr. 22. I salg fra 25. oktober 2010
- Levende Historie - 5/2010 (fortsatt i salg)

Noen lenker:
- Digitalarkivet
- Folketellingen 1900
- Skannede kirkebøker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar