onsdag 28. september 2011

Huset på prærien, Minnesota

I dag har turen gått gjennom indianernes rike. I Pipestone lager de fortsatt piper av den røde steinen som finnes der. Der finnes det et museum der de viser hvordan de utvinner og former steinen til mange forskjellige ting - alt fra piper til smykker. Steinen er temmelig sprø, så det er fort gjort å ødelegge den, så de pakket den godt for oss. Pipestone har i tillegg til museet et fort som i dag er souvenirbutikk. Her kan du kjøpe flere typer klær, gode tøfler, smykker og annet krimkrams.

Neste stopp på veien var Walnut Grove. Dette stedet er kjent fra serien "Det lille huset på prærien" som gikk på fjernsynet da jeg var ung. Laura Ingalls Wilder har skrevet mange historier om hvordan disse nybyggerne hadde det. Det finnes mange museer - ofte et lite et for hvert sted de har bodd, men det i Walnut Grove har antagelig den beste utstillingen. Og er du sulten, så er Nelli's et godt spisested i nærheten (prøv en burger).

Utenfor Fort Pipestone står det et sod-house (torvhus), og overraskende nok fant vi et lite museum på en gård etter Walnut Grove som fortalte litt mer om disse, og hvordan de ble laget.

New Ulm var siste historiske stopp i dag. Her fikk vi et godt overblikk over byen fra Hermann Monument på toppen av bakken. Indianeropprørerne i 1862 satte fyr på byen to ganger i løpet av en uke i august dette året, og det kan ikke ha vært lett å komme seg unna dem på flatene der. I dag er det mange trær der, men i 1862 var landskapet mer åpent. Flere nordmenn ble drept. Neste år er det 150 år siden dette hendte. Jeg har tidligere holdt et foredrag om hva som skjedde disse dagene i august 1862, så vil du høre mer om dette må du gjerne ta kontakt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar