onsdag 21. september 2011

Manhattan, New York

De siste dagene har gått med til å pakke og planlegge siste biten av en USA-tur. Nå befinner vi oss på Manhattan, og i dag har tre av oss hatt en rusletur på søndre del av Manhattan. Der bodde det nordmenn fra 1600-tallet og opp til midten av 1800-tallet, da flere av dem flyttet til Brooklyn. Market Street var den gang den mest norske gata på Manhattan. I dag er det kineserne som råder grunnen, og det norske området ligger nå i Chinatown.

Trinity Church har en spennende historie, men den første kirka som stod der hadde skandinavisk menighet. Her foregikk det også en arvestrid mellom 1660 og 1670 om salget av eiendommen. Denne finnes bevart i kildene for New York City.

Også rundt Ground Zero er det mye spennende norsk historie, også nyere historie, da arkitektselskapet Snøhetta har vært med på å tegne det nye Ground Zero. Det fantes norske boardinghouses her så vel som i området rundt Market Street. I dag ligger W. Hotel på en av grunnene til et tidligere norsk boardinghouse, og vi fikk en fin oversikt fra baren på 5. floor.

Dagen avslutta vi i Sjømannskirka, der Lars Nilsen fra Norwegian American Immigration Association fortalte oss mer om Manhattan og Brooklyn. Dette åpner også for spennende dialoger rundt et tema som er relativt lite belyst de siste årene - nordmenn i New Amsterdam.

Jeg kommer ikke til å legge ut bilder fra denne turen, men jeg kan sette dette sammen til ett eller flere foredrag senere. Følg med på bloggen de neste 14 dagene. Det kommer smakebiter fra bloggen så ofte vi kan og har tilgang til Internett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar