tirsdag 27. september 2011

Minnesota

Nå har vi kommet til Minnesota - det norskeste av det norske her i USA. Her i hjørnecountyen Rock County er det ikke langt verken til Sør-Dakota eller Iowa, og vi har i dag sett punktet der disse tre statene møtes.

På veien til Sioux Falls passerte vi Beaver Creek, Minnesota. Hit kom blant annet oldefaren til mannen min, Christoffer Torgersen, i 1880-årene for å prøve lykken. Ut fra det jeg har sett må det ha vært flere gårder i Beaver Creek som har leid inn hjelp på gårdene for kortere perioder, for mange dro hit den første tida.

Men ikke alle hadde det like greit. I Rock County, i likehet med flere andre countier i Minnesota, var det også en fattiggård her som tok seg av de som ikke klarte seg så bra. Mange av dem var syke da de kom dit, og hadde ikke penger, og endte derfor opp på fattighuset. Mellom 1904 og 1921 var denne "Poorfarmen" drevet av Ludvig og Maria Magdalena Lee fra Skedsmo. Hun var søster av Christoffer, så kanskje var han en av grunnene til at de slo seg ned akkurat her.

Christoffer reiste hjem til Norge, mens Marie Magdalena og familien ble igjen i USA. I dag er etterkommerne spredt over hele USA, men noen bor fortsatt her i Luverne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar