tirsdag 6. september 2011

Norsk i USA

Alt for Norge er nå i gang på TVNorge. I innledningen av programmet opplyste de at 80 000 personer fortsatt snakker norsk i USA. Jeg har selv møtt flere norsk-amerikanere som fortsatt snakker norsk. I LaCrosse, Wisconsin snakker de fortsatt norsk på gata. Sør og nord for LaCrosse er det mange som snakker norsk, i bygder som Coon Valley og Pigeon Falls/Whitehall.

Noen snakker helt flytende, andre kan bare enkeltord. Dette kan skyldes at de under oppveksten ble snakket til på norsk, men svarte på engelsk. På den måten lærte de begge språk, de som hadde ett ben i hver sin kultur.  

Stoughton i Wisconsin er kanskje der de har den største feiringen av 17. mai i USA i dag. En og en halv time med opptog, og fest etterpå i byhallen. Pølser og hamburger får du kjøpt på gata, og det er bunader og norsk flagg overalt, akkurat som i Norge.

I Mindekirken i Minneapolis holdes det en gudstjeneste på norsk, og en på engelsk hver søndag. Presten er fortsatt norsk, en rundt 90 år gammel tradisjon nå.


Flere norsk-amerikanske foreninger finnes i USA - Sons of Norway, Daughters of Norway og Norwegian American Immigration Association for å nevne de største. I tillegg finnes det for eksempel slektsforeninger, språkgrupper, rosemalingskurs og treskjæringskurs.

Det er ingen tvil om at den norske kulturen og språket fortsatt lever i USA, men det er naturlig at det reduserer ettersom nærheten til utavndreren blir lengre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar