mandag 3. oktober 2011

Wisconsin

De siste dagene har vi tilbragt i Wisconsin, nærmere bestemt i LaCrosse. Byen har i dag vel 51 000 innbyggere, og har mange av norsk og tysk opprinnelse. Reiser man til områdene rett utenfor byen, er folketallet atskillig redusert, men det norske kanskje destod sterkere. På Oak Grove Cemetery fant jeg flere slektninger gravlagt. Gravplassen er kjempestor, så den krever at du besøker kontoret først og får hjelp med å finne gravene.

Norskedalen er et museum i Coon Valley som forteller om norske tradisjoner, ting som utvandrerne hadde med seg, og ikke minst om hvordan de bodde der ute på prærien. De har også gjenreist en kirke der for få år tilbake. Mange fra Biri slo seg ned her.

På en middag i Lower Coon Valley Church lørdag fikk jeg gleden av å snakke norsk med en som hadde vokst opp i Coon Valley. Det er ikke mange av dem igjen, og dialekten er ikke helt den samme som i Norge. Litt avslepen guldbrandsdøl, halveis fåberging og litt gausdøl, men han kunne gjøre seg forstått! Vi møtte også gamle kjente - en dyktig slektsgransker fra LaCrosse, og Pastor Fox som er blid og vennlig som alltid. Utenfor kirka ligger det noen av mine slektninger gravlagt, og en minneplate finnes inne i selve kirkerommet til minne om disse slektningene som reiste i 1866. I 2009 hadde Lower Coon Valley Church 150-årsubileum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar