onsdag 28. november 2012

De viktige detaljene

I kirkeboka er det en del ekstra notater som presten har skrevet inn. Dette kan være alt fra når antall leiermål (barn født utenfor ekteskap), om vedkommende har emigrert, dødd eller skiftet navn. Men det er viktig å legge merke til disse ekstra opplysningene og bruke dem videre når du leter etter slekt. De kan gi deg svar på en del slektsgåter.

Står det f.eks. at noen har tatt et nytt slektsnavn, så kan årsaken til dette være at de er fosterbarn eller blitt adoptert. Det er som regel oppgitt en dato for når bevillingen har funnet sted, og da bør dette undersøkes opp mot andre kilder.

Opplysninger om emigrasjon eller dødsfall kan spare oss for mye leting i emigrantprotokoller og kirkebøker, da man kan få et årstall å gå etter.

Antall leiermål er nyttig. Den forteller oss hvor mange barn vedkommende har utenfor ekteskap, og dermed fortelle oss hvor mange barn vi skal lete etter. Det var straff etter 3. gangs leiermål, men jeg har sett at det har vært opp i fem og seks leiermål. Da har det vært rettergang og straff i forbindelse med barnefødslene, og dersom dette finnes i rettsprotokollene, så vil du finne navn på de partnerene vedkommende har hatt. Som regel prøvde de å gifte seg før den tredje ungen kom til verden, slik at de slapp straff.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar