lørdag 12. januar 2013

Hvordan bruker du kildene?

Det finnes flere grunnleggende bøker om de ulike kildene som du kan bruke for å finne din slekt, men lite om hvordan du skal utnytte disse kildene. Hvordan kan du kombinere dem for å få best mulig resultat?

For det første bør du skaffe deg en god oversikt over de mest vanlig kildene. Finn ut hvilke perioder de finnes for, og hva som er hovedinnholdet i dem. Dette gjelder folketellinger, kirkebøker, emigrantprotkoller, skifteprotokoller, pantemateriale og tinglysingsmateriale. Appen NorSlekt er et slikt eksempel, da den lister de harde fakta om kildene. Ellers har undertegnede skrevet en bok som heter Slektsgransking. Steg for steg med praktiske eksempler. Aschehoug 2010, som har en del praktiske eksempler. Denne selges fortsatt noen steder (se www.genit.no). En annen bok er Våre Røtter, men den har lite om metode, kun oversikt over kildene.

For det andre bør du skaffe deg lokalkunnskap om området du skal lete i. Bruk bygdebøker, gårdshistorier og kart.

For det tredje - skriv ned det du finner, slik at du ikke må lete etter dette en gang til. Bruk et slektsprogram eller en tekstbehandler.

Når du har denne kunnskapen, skal dette materialet kombineres rett, slik at det resultatet du får er en bra slektstavle.

Noen eksempler:
Jeg vet ikke hvor bestemor er født. Dersom bestemor var født før 1910, kan du finne henne i en av folketellingene. En annen mulighet er å sjekke dåpen til ett av barna. Der kan det stå opplysninger om fødested.
Kirkeboka mangler for den perioden en person er født. Da kan du først se om konfirmatregisteret er bevart. Dernest blir det å finne en aldre ut fra ekteskapsinngåelse (som kan oppgi dato) eller folketellinger (1900 for de yngste, og 1910 for alle registrerte).
- En person er død, men du er ikke sikker på om du har oversikt på alle barna. Et skifte kan gi svar på dette, da det gir en oversikt over levende arvinger. Men fortsatt vil du mangle dem som er død uten arvinger før skiftetidspunktet.
- En av mine slektninger utvandret til Amerika, men jeg vet ikke hvor og når. Prøv å finn vedkommende i folketellingene først. Etter 1865 er det flere folketellinger, så du kan på den måten sile ut hvilken periode vedkommende kan ha reist i. Sjekk utflytterregisteret i kirkeboka. Det finnes også emigrantprotokoller i avskrift i Digitalarkivet.

Du kan også melde deg på kurs om slektsgransking i Folkeuniversitetet.

Ønsker dere foredrag eller kurs innen emnet? Ta gjerne kontakt med meg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar