torsdag 3. januar 2013

Nybegynner på slektsgransking?

Mange er interessert i slektsgransking, men hvordan skal du komme i gang?

Slektsgransking er i utgangspunktet ikke en dyr hobby. I starten holder det med papir og blyant, men blir det mange opplysninger å holde styr på, kan det lønne seg å bruke et dataprogram. Legacy synes jeg er et bra program for PC. Bruker du Mac, liker jeg Reunion best, men det finnes andre alternativer. Begge disse programmene er amerikanske, men har mulighet for norsk språk. Foretrekker du å jobbe på papiret, finnes det to bøker som undertegnede har laget - Min slekt, nyttige notater og utfyllingsskjema i slektsgransking og Min slekt, skjemahefte. Sistnevnte består av flere personark og anetavler (bakover i tid, 3 typer) som kan settes i ringperm.

Men så til verket - ta i bruk det verktøyet du har foran deg, og skriv det det du selv vet om slekta. Navn, datoer på fødsel, konfirmasjon, vielse og dødsfall. Dette kaller vi hendelser.

Når du ikke har flere opplysninger selv - er det noen du kjenner i familie som kan mer om slekta? Disse kan du intervjue. Pass på å renskrive papirene så fort som mulig etterpå, så du ikke glemmer hva som ble sagt.

Men hvorfor har jeg ikke snakket om kilder enda? I Norge er mange av kildene klausulert (sperret) i mellom 60-100 år. Derfor må vi benytte oss av andre teknikker for å finne fram til nær fortid og levende personer.

Den kilden du sikkert har hørt mest om er kirkeboka. Norge hadde statskirke fram til 2012, og det fantes ikke folkeregister over hele landet før etter andre verdenskrig. Kirkeboka har fungert som folkeregister i Norge fram til da, og derfor finner du navnet på de fleste der. Var de ikke medlemmer av statskirka, kan du fortsatt finne dem der, men nummerert som "0". Det finnes også noen kirkebøker for andre kirkesamfunn. Kirkebøkene finnes skannet og lagt ut i sin originale form på Internett. Disse har 80 års klausul.

Folketellinger er en oversikt over alle som bor i landet på ett bestemt tidspunkt. Statlige folketellinger har 100 års klausul, mens kommunale har 60 års klausul. Den siste statlige folketellinga som er frigitt er fra 1910.

Både kirkebøker og folketellinger finner du i Digitalarkivet, som  er en gratis tjeneste i Norge. Se om du har en på lista di som er født før 1910. Gå så til folketellingen 1910 og prøv å finn vedkommende der. Det kan hende at navnet ikke er stavet slik du er vant med, eller at fødselsdatoen er feil. Du kan sette tegnet * etter navnet. Da får du opp flere treff.

Nå har du kanskje funnet vedkommende, og da vet du også hvor vedkommende er født. Da blir neste skritt å finne dem i kirkeboka.

Lyst til å lære mer? Jeg har blant annet skrevet boka "Slektsgransking. Steg for steg med praktiske eksempler" (Aschehoug 2010). Denne finnes fortsatt i salg noen få steder - se blant annet www.genit.no. Det finnes også et kurs om slektsgransking i Folkeuniversitetets Nettstudier der jeg har skrevet teksten og er lærer. Dette er bygd på denne boka.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar