fredag 18. januar 2013

Utvandrarnas hus i Växjö

I USA har Dick Eastman fanget opp følgende nyhet fra vårt naboland Sverige. Det meldes at Utvandrarnas hus i Växjö er nå stengt, og flyttet til Emigranternas hus i Göteborg. Det finnes også en filial i Karlskrona.

Mange nordmenn reiste om Sverige for å komme til USA. I tillegg har det forgått en jevn forflytning over grensa mellom Norge og Sverige. Derfor kan kilder i Sverige gi oss mer opplysninger om utvandrerne.

Emigranternas hus i Göteborg har flere utstillinger, i tillegg at du kan komme dit å få hjelp med slektsgransking.

hjemmesida sier de følgende:
"Eftersom försöket med släktforskning i Göteborg slagit väl ut fortsätter vi att med personal från Svenska Emigrantinstitutet i Växjö bemanna vår forskarhörna för att svara på frågor och hjälpa till med att söka efter försvunna emigranter. Sökningar i SAKA, de svensk-amerikanska kyrkoarkiven, samt kopior av passagerarlistor, dödsnotiser mm kan beställas. Forskarhörnan ligger i anslutning till våra utställningar om emigrationen. I våra utställningar kan man se bilder, kläder och tillhörigheter från tiden då det begav sig. Ett besök är väl värt tiden och möjligheten att titta tillbaka i släktleden är ett spännande möte med historien. I forskarhörnan har våra besökare tillgång till ett antal datorer samt skrivare, scanner och kopieringsmaskin. Här finns även litteratur inom området släktforskning till försäljning."

Det finnes flere databaser på senteret, som notiser om dødsfall fra svensk-amerikanske aviser, register over svenske emigranter og passasjerlister. I tillegg har senteret mulighet til å koble seg opp mot SVARs hjemmeside, med tilgang til svenske kirkebøker. De har også tilgang til Arkiv digital.

Trenger du hjelp til å søke, må du betale noen kroner per time.

Hjemmesida til Emigranternas hus har en fin oversikt over databaser på Internett. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar