mandag 12. august 2013

ELCA-kirkebøker på Norsk Utvandrermuseum

Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) har sitt utspring i den norske kirka som utvandrerne stiftet på prærien i Wisconsin i 1846. Det første kirkebygget i Muskego ble påbegynt allerede i 1843.
Det finnes kirkebøker etter disse menighetene. Det er mulig å finne fram til menigheten du leter etter via kirkens egen side på www.elca.org/ELCA/Search/Find-a-Congregation.aspx.

Du kan også finne avskrifter i Digitalarkivet, Familysearch.org og Rootsweb.com.

Norsk Utvandrermuseum er det eneste stedet i Norge som har amerikanske kirkebøker i sitt arkiv (mikrofilm). I USA vil du finne dem på Norwegian American Genealogical Center & Naeseth Library i Madison, Wisconsin - også disse på mikrofilm.

I boka "Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825-1930" (akkurat ute med ny utgave), vil du finne bilder fra en slik kirkebok. Kirkeboka er langt på vei bygd opp som de norske kirkebøkene, men en liste skiller seg vesentlig fra Norge. Det er oversikt over kirkens medlemmer. Ettersom Norge hadde statskirke, ble alle registrert der inntil vi fikk folkeregister. Men i USA måtte man selv betale for alt - også kirkebygg og kirkelig handlinger. Derfor ble det ført en oversikt over hvem som var medlem til enhver tid. Les mer om kirken i USA, kirkekonflikter og kirkebøker i boka som er nevnt ovenfor.

Vær oppmerksom på at kirkebøkene eies av menigheten, og trykketillatelser (også tillatelser til å legge ut bilder på Internett) må innhentes fra de enkelte menighetene. Dette har vært håndhevet temmelig strengt i USA fra kirkenes side.

Har du lyst til å lære mer om disse kildene og flere? Meld deg på Utvandrerkurs på Norsk Utvandrermuseum 7.-8. september. Da vil du få tilgang til arkivet den 8. september.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar