onsdag 21. august 2013

Spor av utvandringen i Oslo

Jeg vil utfordre dere til å gå en rusletur langsmed kaia i Oslo en fin høstdag nå i august eller september.

Kommer du ut av Oslo S, og står på trappa som vender mot tigeren, ser du et stort gult bygg på andre siden av torget med skråtak. Dette er Den norske Amerikalinjens hovedkvarter, som ble bygget 1916-1919.

Bjørvika var en gang fylt med vann, og tollboden lå ikke langt innpå land. Fra Bjørvika seilte Wilson Line, et selskap som reiste mellom Kristiania og Hull i England. Derfra tok de tog over til Liverpool, og reiste derfra med de store amerikabåtene.

Rusler du ned på Operataket, får du en fin utsikt over både Bjørvika og Vippetangen. Fra Vippetangen gikk Den norske Amerikalinjens båter. Fortsett rusleturen langsmed kaia, og bort til Aker brygge.

Vet du hvor Nesoddbåten legger til på Rådhuskaia? Denne kaia heter egentlig Tingvallakaia, og tilhørte tidligere Thingvalla-linjen. Dette selskapet var dansk, og de hadde rute mellom København, Kristiania, Kristiansand og New York. Selskapet eksisterer faktisk fortsatt i dag, men nå kjenner vi det under navnet DFDS. Nordmenn sluttet å reise med dette selskapet etter at de hadde hatt flere alvorlige ulykker, og dette var en medvirkende årsak til at Den norske Amerikalinjen kom på banen.

Les gjerne mer om dette i boken Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825-1930 av undertegnede (Liv Marit Haakenstad), som nå er ute i ny utgave.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar